Tüp Mide Ameliyatı :
Tüp Mide Ameliyatı laparoskopik olarak yapılan midenin sol dış kısmının kesilip çıkartılması işlemidir. Tüp mide ameliyatlarında temel amaç 120-150 ml hacminde bir mide oluşturularak mideye yiyecek girişinin kısıtlanıp yiyeceklerin barsağa ulaşma süresini azaltmaktır.
Mide hacminin küçülmesiyle yiyecek alımında bir azalma ve midenin sol üst kısmından salgılanan , açlık hissine neden olan “ghrelin” hormonunun seviyesini azaltarak, hastanın açlık hissini azaltması neticesinde hastanın kilo vermesi sağlanır
Mini Gastrik By-Pass :
Midede ince bir tüp ile 50-100 ml hacimli ince ve uzun poş oluşturarak slevee gastrektomi yapılır. Oluşturulan poşa ince barsağın başlangıç kısmından (treitz) itibaren ileriye doğru 150-200 cm ölçülen barsak ansı, oluşturulan poşa getirilerek anastomoz yapılır. Mide hacminin küçültmesine ek olarak ince barsağın ilk 150-200 cm’den gıda geçmemesi nedeni ile hasta kilo verir. Metabolik olarak yandaş hastalıklarda kontrol sağlanır.
Roux-Y Gastrik By-Pass :
Midede 30 ml kese şeklinde poş oluşturulur. Oluşturulan poşa ince bağırsak getirilerek anastamoz yapılır. Mide hacminin küçültülmesi ve ince barsaktaki gıda geçişinin kısa olmasından dolayı hastalar fazla kilolarından kurtulur. Aynı zamanda Metabolik olarak Tip2 diyabet şeker hastalığında da önemli ölçüde başarı sağlamaktadır. Hastalarda şeker hastalığında, tansiyonda ve kolesterol değerlerinde kontrol sağlanır.
Duodenal Switch (SADİ-S) :
Sleeve gastrektomiye ek olarak mide duodenumdan (on iki parmak barsağı) ayrılır. İnce barsağın son kısmından başlangıca doğru 250-300 cm gidilerek bu seviyedeki barsak ansının loop şeklinde mideye anastomoz yapılmasıdır.